Monday, January 19, 2015

Leijan tunnariopiskelua osa 1 - Ilmaisu

Leijan kanssa on tunnari tehty hieman joskus alulle, mutta homma on jäänyt varhaiseen vaiheeseen. Käytännössä olen jo aiemmin hieman opettanut kädessä olleeseen kapulaan kosketuksen kestoa, mutta jos olen laittanut kapulan maahan, Leija on sen heti poiminut, eli en ole aiemmin lisännyt kestoa ilmaisuun tässä opettelun alkuvaiheessa. Olen kokeillut muutamia erilaisia tapoja aloittaa opettaminen muutoin - oman piilottaminen varvikkoon, lehtiin tmv, ns. verkkotekniikkaa jne. Omat rajoitteet saada homma toimimaan kyseisillä tavoilla heti alussa on saanut odottelemaan sopivaa hetkeä ja itselle sopivaa tapaa opetteluun. Kaikki tavat perustuvat hajuerotteluun tietysti, eroa on, miten homma opetetaan.

Nyt siis tavoitteena on edetä systemaattisesti ilmaisun opettelusta hajuerotteluun ilmaisemista käyttäen ja vasta tämän jälkeen alkaa kasata koko liike kaikkine osineen ilman häslinkiä, itse tietäen mitä tehdä ja rauhallisessa mielentilassa - sekä ohjaaja että koira.

Aiemmin olen tehnyt teemaan liittyvää "treeniä" metsässä eli olen jättänyt damin, hanskan tmv taakse, ja Leija hakenut sen takaperoisesti polulta. Damitreeniäkin on jonkun verran tehty muutenkin eli hakuruutua. Esineruutua (PK) tuli kokeiltua hakutreenin yhteydessä kerran syksyllä - silloin Leija toi vaan minun hajuiset tavarat, muut kyllä bongasi, mutta ohitti ne poimimatta ylös. Tämä siis lähtötilanteena.

Perustaitoihin on Leijalle tämän treenin pohjilla kohteen kosketusta, jossa ensin fluency (toistuvasti tarjoaa heti namin syötyään käytöstä uudestaan), alkuyleistys käytökselle eri ympäristöissä, ja sitten kestoa turhauttamisen kautta (ei tulekaan palkkaa lyhyestä vaan pitää tarjota vähän pidempi). Pääasiassa olen käyttänyt kohdetyöskentelyssä omaa kämmentä aiemmin, mutta myös alustaa (tassu tai leukakosketus) tai kosketuskeppiä. Tässä videossa mennään nyt vauhdilla pitkiin kosketuksiin, mutta paketissa kaikki palat mukana.



Nyt treeni on vaiheessa 1 ilmaisu, eli hajustettuun kapulaan kosketukseen kestoa nenällä (tavoitekesto 5 s). Ilmaisu on vain treenivaiheen väline, eli se jää kokonaisliikkeestä pois, kun palat laitetaan kasaan.


Pohdin nyt, että pitäisikö olla tarkempi tuosta kapulan liikuttamisesta eli että se ei saisi liikkua yhtään koiran siihen koskettaessa. Mietintämyssyyn. Harjoittelu jatkuu ja lisään tähän näitä pätkiä lisää, jahka päätän viilaanko nyt tuota kosketuksen tyyliä vielä "hellemmäksi". Makupala ei ollut optimi treeniin, eli pikkaisen vei aikaa syöminen ja silläkin voi olla vaikutusta tuossa kosketuksessa. Lisäksi treenivaiheessa, etenkin erotteluun päästessä pitää varoa ei-palkkiota signaalin käyttöä (o-ou) eli se on turha - onneksi se ei tässä Leijalla vaikuttanut. Leija otti kapulan suuhun pariin otteeseen, mutta korjasin sitä takaisin nenäkosketukseen palkitsemalla tosi nopeasti ennenkuin ottaa suuhun eli jo lähestymisestä voisi palkita (näkyy molemmilla videoilla miten korjaan).