Wednesday, January 21, 2015

Leijan tunnariopiskelua osa 2 - erottelu 2 kapulaa

Eilen illalla kokeilimme ensimmäisen kerran hajustetun kapulan erottelua hajustamattomasta kapulasta. Nameina oli nakit ja saatiinkin sitten innostunutta sähläystä ja satunnaista tulosta. Vaihtaesssani namit kovempiin ja vähemmän "hyviin", toiminta rauhoittui hieman. Katsoin kuitenkin parhaaksi ottaa aikalisän yön yli ja palata treeniin, kun molemmat nollanneet tilanteen. Myös siten, että luin uudestaan kurssin ohjeet ajatuksella  ja mietin mitä virheitä itse tein.

Tänään aloitettiin nakeilla palkkiona ja ekana tehtiin alle viiden namin setti toistoja pelkällä hajustetulla kapulalla (kapula maassa). Tämän jälkeen sitten tehtiin pari settiä 5-10 toistoa kahdella kapulalla, mutta tulos oli edelleen aika alhainen, 30-40 % onnistumisia. Pidempi tauko, ja palattiin treeniin. Seuraava setti jälleen 5 toistoa vain hajustetulla kapulalla ja sen jälkeen hajustamaton kapula kehiin. Videot tästä sarjasta.

Käsittelen hajustettua kapulaa paljain käsin ja heitän namin sillä kädellä. Hanskakädellä käsittelen hajustamatonta kapulaa. Poistan hajustetun, jos Leija ilmaisee hajustamatonta (väärää) kapulaa. Ja joskus poistan jotain suustakin :-) Ekan videon lopussa teen virheen itse, kosken paljain käsin hajustamattomaan kapulaan ja kapula vaihtoon. Aivotyötä itsellekin :-)

 
Saatu palaute kurssilta kertoo lyhykäisesti kouluttajan tarvitsevan oppia lisää - Leija tekee kuten sille opetan ja mistä sitä vahvistan. Tässä ekassa videossa alku sujui hyvin. Sitten vaihtuikin minulla kriteeri eli palkkasin Leijaa oikean kapulan nostosta. Ts. kriteeri vaihtuikin ilmaisusta noudoksi (nostamiseksi) ja sen jälkeen Leija nosti vääränkin, kun nostoa oli vahvistettu. Ohjeena siis pitää kriteeristä tiukasti kiinni eli oikean kapulan ilmaisusta, ei nostamisesta.

Mirjan antama palaute kertoo tästä videosta, että vaihdoin hyvän alun jälkeen harjoituksen kriteerin erottelusta noutoon eli palkkasin Leijan, kun se nosti kapulan. Lopussa en myöskään ole systemaattinen palautteessa, eli Leija ilmaisee väärää kapulaa ja sitten oikeaa eikä saa kummastakaan palautetta. Ohjeena, että olen tarkkana, että heti kun Leija ilmaisee väärää poistan oikean. Oikeasta ilmaisusta puolestaan heti palkka. 

Seuraavaksi sitten tehtiinkin Leijan kanssa koko joukko toistoja lyhyissä sarjoissa (2-3 x 5 namia yleensä, välissä näissä lyhyt tauko, jonka aikana otan seuraavat 5 namia esiin). Oma tekniikkakin ja kriteerin hallinta toivottavasti samalla parantunut. Leijahan oppii juuri yhtä nopeasti, kuin minä opetan ja osaan pitää kriteereistä kiinni. Eli lepsuminen kriteeristä - ei hyvä. Tässä linkki seuraavaan videopätkään, jossa sitten onkin toivottavasti edistytty. Olen siis koettanut parantaa kriteeristä kiinnipitämistä, ja tehnyt selkeitä lyhyitä sarjoja (myös oman pään pitämiseksi kasassa). Lisäksi vaihdoin ruokanappulasta tässä treenissä verilettuihin ja leikitin ennen ja jälkeen treenisession, kun motivaatio näkyi laskevan ja toiminta hidastuvan. Kaipa tämä käy tylsäksi, kun vika on yleensä koiranohjaajassa, eikä koirassa ;-) Sitten jäädäänkin odottelemaan palautetta ja voisiko ottaa kolmatta hajustamatonta kapulaa mukaan :-) Tämä video siis perjantailta.