Saturday, January 31, 2015

Leijan tunnariopiskelua osa 6 - häiriöhajuista erottelua

Toisen viikon aikana on tehty oman kapulan erottelutreeniä erinäisillä häiriöhajuilla hajustetuista kapuloista. Häiriöhajuina on ollut seuraavia, joiden seassa häiriökapuloita on hajustettu:
- ruokanappulat
- nakit
- jauhelihapihvit
- riistahajuste (fasaani) - pirskotettuna
- vieraan ihmisen haju
- kuivatut lampaankorvat

Aloitin ehkä vähän hassusti (edellinen postaus) laittamalla kaikki hajustetut kapulat kerralla häiriöksi (viisi kappaletta) ja onnistumisprosentti putosi reippaasti. Leijalle ruoka on "heikko" kohta, joten olisi ehkä kannattanut laskea kriteeriä ja aloittaa omalla ja yhdellä "väärällä" kapulalla eli kahdesta ja nostaa häiriökapuloiden määrää siitä. Kuitenkin onnistumisprosentti nousi treenin myötä eri sessioissa, ja ilman häiriöhajua toimiva ilmaiseminen näytti vahvistuneen entisestään.

Vieraan ihmisen haju häiriökapuloissa (kaikki muut paitsi "oma") seuraavassa videossa (neljäs kerta viikolla).

Seuraavassa "oman" erottelu kuivattujen lampaankorvien seassa hajustetuissa häiriökapuloista (eka kerta treeniä). Tässä näkyy myös tuo Leijan "ensi kertaa kohtaan tämän hajun kapulassa" nuuhkaisu heti aluksi.

Vikana riistatuoksulla (fasaani) hajustetuista kapuloista "oman" tuoksuisen kapulan erottelu. Tätä on jo tehty ehkä viisi-kuusi toistosettiä ennen tätä videota. Tämän hajun kohdalla kyllä hieman pohdin, kannattaisiko tätä tehdä harjoituksena, jos aikoisi koiraa käyttää esim. noutajien metsästyskokeissa. Toisaalta, oletan, että koira kuitenkin asiayhteydestä tajuaa ja oppii nopeasti mistä on kyse milloinkin ja mikä on tavoite.

Sitten odotellaankin seuraavan vaiheen ohjeita ja treenisuunnitelmaa :-) Ehkä vielä tänään kokeilen hallissa aloittaa kahdella kapulalla peruserottelua, kun eri ympäristö ja nostan siitä kapuloiden määrää.