Monday, July 25, 2016

Ruokailun virikkeistämisestä Kongeilla

Pennun kasvaessa on taasen tullut otettua esiin aktiivisesti Kong:it kaikille perheen koirille. Ruokailun virikkeistäminen - onpa se Kong, raa'at naudan rustoluupalat tai kanansiivet, nahkaluut tmv. - on loistava tapa rauhoittaa koiraa ja tarjota sille luontaista tekemistä.

Erityisesti olen käyttänyt ruokailun virikkeistämistä, Kongeja, rustoluita tai nahkaisia puruluita pennuilla ja nuorilla koirilla tietoisesti uusien paikkojen tutustumisen tai stressaavien (kisa)reissujen aikana (jos yön yli reissuja) ja niiden jälkeen. Liki rutiininomaisesti käytän näitä myös pennun väsymysrallin estämiseen tai heti alun katkaisemiseen ja ylipäätään kiihtyneen mielentilan rauhoittamiseen esim. ennen nukkumista. Samoin käytän Kongeja aamuisin mielekkään puuhan tarjoamiseen energiselle pennulle (ja muillekin yhtä lailla), kun syön aamupalaa ja haluan istua rauhassa ennen uloslähtöä tmv. Tämä on hyvää sallittua energian purkamista, jossa koira saa tehdä luontaista käytöstään liittyen syömiseen - puremista, nuolemista, repimistä. Rauhoittava vaikutus ja keskittyminen toimintaan on silminnähtävä.

Yllä kuvassa Kongin kanssa näkyvä Kuura onkin jäänyt esittelemättä täällä - eli Leijan pentueesta meille jäi yksi narttupentu, joka sai nimekseen Kuura. Kuura on nyt jo noin 15 vk (vajaa 4 kk), ja touhukas, reipas tyttö.

Kong lienee jopa ensimmäinen tuotemerkki, joka toi markkinoille koirien ruokailun virikkeistämiseen täytettävän kumilelun. Kong itsessään näyttää vähän ns. Michelin-ukolta renkaineen (ks. kuvat), mutta vastaavan tyyppisiä tuotteita on muitakin merkkejä. Itse olen tykästynyt no. Kongeihin, niiden hyvän mallin, pestävyyden helppouden, ja ennenkaikkea kestävyyden takia. Kuvissa näkyvä punainen Kong on liki 15 vuotta vanha ja edelleen käyttökunnossa, ja iso musta yli 10 vuotta vanha.


Kongin avulla on vaivatonta virikkeistää koiran syömistä. Syömisen virikkeistäminen on luonnollinen tapa koiralle purkaa energiaa, rauhoittua ja keskittyä tekemiseen, sekä saada toteuttaa syömiseen liittyviä käyttäytymisen muotoja. Kongeissa ideana on, että koira nuoleskelee Kongin sisältä ruokaa (tai joskus jotain herkkua).

Mitä sitten laittaa Kongin sisälle - tässä muutamia omia esimerkkejä:
- turvotettua koiranruokanappulaa, jonka voi käyttää pakastimessakin jäätymässä eri asteisesti, kun koiralla on jo kokemusta Kongista syömisestä - kivaa kuumalla ja antaa enemmän haastetta ja tekemistä pitkäksi aikaa :-)
- ruokanappulaa voi kuivanakin laittaa sisään ja tulpaksi halutessa vaikka maksamakkaraa tai jauhelihaa - nappulat eivät siellä kauan pysy, mutta tuovat lisää virikkeistämistä
- (osin) sulanutta koiran raakaruokaa - esim. pakastettuja raakaruokapullia, kuten Mush tai vastaava, tai jotain muuta jauhettua raakaruokaa pötköstä. HUOM. Älä pakasta uudestaan!
- koiranmakkaraa
- rusinatonta (!) maksalaatikkoa - huom, tämä on aika energiapaukku ja kannattanee sekoittaa joukkoon reilusti ruokanappulaa terveellisyyden varmistamiseksi - HUOM. rusinat eivät sovi koirille niiden sokeripitoisuuden takia, eli ovat vaaraksi niille.
- jauhelihaa (ihan perustavaraa ihmisille - eri laatuja suoraan kaupan hyllystä)
- olen joskus täyttänyt Kongin myös lenkin/makkaran sisuksella (huom. paljon suolaa), lihapullilla tai Lidlin lohipyöryköillä (ihmisten ruokaa kaikki nämä)
- viime aikoina itse olen tehnyt sekoitusta, jossa on ollut kerroksittain tai sekoitettuna nappulaa ja tavallista kaupan jauhelihaa, josta kuvat tässä postauksessa
- ja hädän tiestä, kun on ollut tarvetta tekemiselle ja rauhoittumiselle, ja en ole muistanut ottaa sulamaan raakaruokapullia, olen laittanut isoimpaan (XXL) kokoiseen Kongiin jäätyneenä raakapullia ja tunkenut ne tiiviisti niin etteivät tipu ulos heti. Erilaatuiset jäätyneet raakapullat voivat mahtua pienemmän Kongin suuaukosta yhtälailla. Tämäkin toiminut erinomaisen hyvin omilla koirilla.
- herkuksi voi sivellä Kongin suuaukon ja sisäpinnan esim. maksamakkaralla tai sulatejuustolla tmv.
- VÄLTÄ: geelimäisiä koiranruokia - tai ainakin pakasta täytetty Kong ensin tai anna vain ulkona - koirat oppivat myös heittelemään Kongeja. Olen kerran siivonnut heittelyn keksineen koiran ruoan jämiä sisältä ja ei toista kertaa tapahdu meillä ;-)

Ensimmäisillä kerroilla koira kannattaa tutustuttaa Kongista syömiseen helpolla nuoltavalla herkulla (esim. maksamakkaralla sivelty sisäpinta). Syömistä voi vaikeuttaa ja kestoa pidentää erilaisilla täytteillä ja osittaisella tai kokonaan jäädyttämisellä. Mitä jähmeämpi täyte on, sitä vaikeampi tehtävä. Kongista tai muutoin virikkeistämällä voi antaa vaikka kaiken koiran ruoan päivän aikana, mitä ei käytä koulutuksessa eli jää "yli" koulutuksen jälkeen. Pennullehan menee paljon ruokaa koulutuksen kautta myös eli vahvistetaan niitä oikeita toivottuja käytösmuotoja ja taitoja, joiden toivomme vahvistuvan.

Kuvissa on kolme erikokoista Kongia, joita käytän omilla koirilla, eli L, XL, ja XXL. Mallikuvissa täytän Kongia vuoron perään nappuloilla ja tavallisella jauhelihalla. Painelen nappulat tässä jauhelihan joukkoon. Tehtävä on kohtuullisen haastava koirille, koska sisus on tiiviiksi painettu. Ajoittain autan Kongin perältä ruokaa reunoille, jos tuntuu, että koiralla on haastetta saada nuoltua Kongi tyhjäksi. Auttamisen, vaihdon, poisottamisen ja minkä tahansa Kongin käsittelyn silloin kun koiralla on siinä ruoka, teen vaihtamalla Kongin makupaloihin ja vain silloin, kun se on välttämätöntä. Totutan koiran kyllä heti näihin vaihtoihin, eli että se saa vaihtamalla makupalaan Kongin myös uudestaan takaisin vaihdon jälkeen minulta. Koiralla on oikeus syödä oma ruokansa rauhassa ja tämän takia käytän vain kannattavia vaihtoja koiran kannalta.  Käytön jälkeen Kongin pesu.






Vastaavia hyviä hellepäivän kikkoja on pakastaa pakasterasiaan veden tai vaikka lihaliemen joukkoon ruokaa - nappuloita, keitettyä maksaa tai vastaavaa. Tämä toimii ulkona syömisessä, ja sielläkin voi laittaa kuution esim. ruokakuppiin ja varmistaa ylipäätään, että sulamisesta ei ole haittaa alustalle, jossa koira syö. Pyöriviä ruokanappuloilla täytettäviä palloja, joita pyöritetään nappuloiden tiputtamiseksi, tai vastaavia, olen välttänyt omilla koirilla ensikokeilun jälkeen - ne kiihdyttävät koiran helposti, rauhoittamisen sijaan.

Ensiarvoisen tärkeää on huomata, että koiralla on oikeus omaan ruokaansa, onpa se Kong, luu, ruokakuppi tai mikä tahansa muu syötävä. Koiralle on taattava ruokailurauha. Ts. lapset on pidettävä erillään ja vahdittava, että he eivät mene koiran "omalle alueelle", koske tai tartu koiraan tai sen ruokaan. Resurssiaggressiota on turha kaivaa esille koirasta. Turvallisinta on pitää koiran syödessä erityisesti pienet lapset, jotka eivät ole oppineet vielä toimintatapoja koiran kanssa, eri tilassa vahinkojen välttämiseksi ja opettaa lapset pienestä pitäen kunnoittamaan koiran ruokailurauhaa. Tärkeää on myös huomioida perheen useamman koiran keskinäiset välit ja ennakoida tarvittaessa koirien laittamisella eri tiloihin Kongia syömään mahdolliset konfliktitilanteet.

Omilla koirillani syöminen sujuu neljän laumassa ilman konflikteja sisällä tai ulkona. Tosin yksi koirista mielellään jemmailee muidenkin Kongit itselleen syötäväksi, joten pidän tilannetta sen takia silmällä ja tarvittaessa siirrän koirat kahteen eri huoneeseen syömään, jotta kaikki saavat oman ruokansa ja ruokarauhan.

Muita "sääntöjä", joita käytän: Kongia täyttäessä ja antaessa koiran pitää olla rauhallinen. Jos koira hyppii, vinkuu, haukkuu tmv., toiminta keskeytyy ja tarvittaessa teen jotain muuta puuhaa kunnes koira rauhoittuu neljä tassua maahan. Tämän jälkeen jatkan. Kongin saa vain luvalla ottaa laitettuani sen maahan eli "ole hyvä". Kriteerinä on, että koira istuu (joko käskyllä tai tarjoten sitä itse), ennenkuin edes laitan Kongia maahan, ja jos koira alaslaittaessa liikkuu, keskeytän liikkeen ja nousen alkuasentoon jne. hyvin nopeasti voi näin pidentää aikaa, jonka koira odottaa ennen luvan saamista. Ensin lupa annetaan liki samalla hetkellä kuin Kong on maassa, pidentäen hetki kerrallaan aikaa koiran taitojen karttuessa luvan odottamisessa. Sama toimii ruokakupilla tmv.

Tässäpä yllä siis muutamia kuvia ja vinkkejä, jotka havainnollistavat yhtä tapaa virikkeistää ruokailua. Tuoteasettelu ei ole tarkoituksellista, vaan tarkoitettu havainnollistamaan Kongin tai vastaavan tuotteen käyttöä.